Dabas-Sári

Szlovák Udvar

Történelmi barangolás 1. nap

Legény lábbelije

A dabasi lakosság kb. 10%-a szlováknak vallja magát (a 20. század elején még 25% volt az arányuk a város mai területén), ezzel ma a dabas-sári szlovákok az egyetlen jelentős nemzetiségi csoport Pest megye jellemzően színmagyar alföldi vidékén.

A Szlovák Udvar tájházat 2006-ban az eredeti sári parasztházak mintájára, hagyományos vályogtéglából és nádtetővel, de mintegy másfélszeres méretarányban építették fel. Így a tágas helyiségek csoportosan is kényelmesen látogathatók. A tájház berendezését a sári városrész, vagyis a korábbi falu lakói hordták össze önkéntes adományként, padlásaikról keresve elő a régi tárgyakat. A hagyományok szerint berendezett lakószobában és tisztaszobában megcsodálhatjuk az eredeti tárgyak, bútorok, viseletek és vallási jelképek sokaságát. Érdekes a konyha, illetve a tornácról nyíló szerszámoskamra berendezése is. A tájház kedves idős gondnoka szívesen mesél nekünk a tárgyak történetéről, fiatal korának emlékeiről.

Az udvar túloldalán álló Rétesház egy helybeli asszony, Fojta Istvánné kezdeményezésére épült, hogy a sári rétest így őrizzék meg az utókor számára. A különleges tájjellegű cukrászda belső és külső kialakítása teljes mértékben a szemközti tájházhoz igazodik. A sári szlovák rétes különlegessége a hagyományos recept alapján leheletvékonyra nyújtott tésztában és az utánozhatatlanul dús töltelékben rejlik. Tésztája olyan vékony, hogy belül szinte teljesen felszívódik a töltelékben, és ebben különbözik a rétegesebb állagú magyar rétestől. Helyben fogyasztásra és elvitelre is vásárolhatunk. Az almás, meggyes, túrós, káposztás rétesek ára egységesen 400 Ft. (2020) A réteseket a dabasi szakiskola cukrásznövendékei készítik a sári asszonyok segítségével. Előzetes egyeztetéssel a látványos rétesnyújtást is megtekinthetjük.

Dabas: Gyuri bácsi háza >>

<< Vissza Dabashoz

GALÉRIA – megtekintéséhez kattints a képekre: