Inárcs

Bagolyvár panzió és parkja

Történelmi barangolás 1. nap

Halastó aranyhalakkal

Inárcs 4500 lakosú község Dabastól északra. Történelme az Árpád-korig nyúlik vissza. A középkorban több köznemesi család birtokolta területét. Érdekesség, hogy egyik szülöttjét, Bán Sárát, Széchenyi György esztergomi prímás (1603-1695) édesanyját, a Széchenyi grófok ősanyjaként tisztelhetjük. A 17. századra a helység elnéptelenedett, csak hűlt helye maradt. Csupán a középkori templom alapjait és feliratos kövét tárták fel a mai falu határában. A 18-19. században Inárcspuszta legeltető külterület volt több nemesi család birtokában, pár uradalmi majorsággal és az elszórt tanyákon élő néhány cseléddel. Csak a 20. század elejétől, az itt elhaladó kecskeméti vasút megépítésével vált újra igazi faluvá Inárcs. A Magyar Királyi Államvasutak első igazgatója és felvirágoztatója, Tolnay Lajos éppen itt építette fel kastélyát, majd nyomában több más fővárosi család létesített birtokot. Tolnay jelentős fejlődést hozott, a falu számára iskolát alapított, a terméketlen homokos puszta helyére szőlészetet, modern mezőgazdaságot varázsolt, sok új lakót ide csábítva a szomszéd falvakból. A Tolnay-kastélyban a 2. világháború alatt lengyel katonák menekülttábora üzemelt, mielőtt hazánkból kimenekítették őket. Az épület ma szociális otthon. A rendszerváltás után a helyi munkalehetőségek megszűntével jellemző lett az ingázás, az emberek többnyire Budapestre járnak dolgozni busszal vagy autóval. A fővároshoz való kapcsolódás még szorosabb lett az M5-ös autópálya megépítésével, aminek Inárcsra a 34 km-nél közvetlen leágazása van. Ezt követően sok budapesti költözött ide, így a lakosság az utóbbi évtizedekben is szépen nőtt.

Túránk során a szálláshelyünkön kívül a helység más látnivalóinak bemutatását nem tervezzük, csak megemlítem a falu parkosított főtere melletti királyfejes szoborparkot az egykori Tolnay-kastélykert nagy fái között, valamint a településtől külön úton megközelíthető Bodrogi Kúria wellness-hotel szép parkját, amelyet Bodrogi Gyula színművész létesített.

Szálláshelyünk azonban maga is elég élményt kínál az este kellemes eltöltéséhez. A Bagolyvár Panzió családi vállalkozásként 1999-ben nyitotta meg kapuját. 35 szobát és számos kényelmi szolgáltatást nyújt vendégeinek: játéktermet, szaunát, úszómedencét, élményfürdőt, masszázst. Az étteremben egyaránt van svédasztalos és felszolgálós terem, gyerekeknek külön játszósarokkal, illetve nyáron a teraszon is lehet étkezni. A panzió parkjának látványossága a japánkertes halastó, felette híddal, egy takaros kápolna és többféle gyerekjáték: boszorkányház, labirintus, kugli, bringóhintó. Különösen a gyerekes családoknak lesz nagy élmény a baromfiudvar és a pónisimogató.

Következik a 2. nap programja >>

<< Dabas

GALÉRIA – megtekintéséhez kattints a képekre: