Domonyvölgy és Gödöllő

Lovasbemutató, kastélypark

Természet és lovaskultúra barangolás 3. nap

Öt vágtázó lovon állva maradni

A Tápió menti falvacskák után az M0-ás körgyűrű egy rövid szakasza következik, majd hamarosan a Gödöllői-dombság vadregényes táján találjuk magunkat, hogy végül megérkezzünk Domonyvölgybe, összesen kb. másfél órás autózás után. Útközben sűrű erdőkön át vezet az utunk. A természetvédelmi besorolású vidék őzek, szarvasok, vaddisznók élőhelye, a középkor óta Pest közelének első számú vadászterülete. A nagy egybefüggő erdők őshonos fái a gyertyán, juhar, tölgy és hárs. Gazdag az élővilág, fában élő különféle rovarok, különleges lepkék, siklók, gyíkok találhatók. Ölyv, holló, harkály, és még mintegy száz madárfaj költ a fák között.

Domonyvölgy pici nyaralótelep ezen a szép erdős tájon, az Egres-patak völgyében. Közigazgatásilag az innen további 6 km távolságra fekvő Galga-völgyi Domony község külső üdülőövezete, tájegység szempontjából azonban inkább Gödöllőhöz sorolhatjuk, hisz egymás közvetlen szomszédai a Gödöllői-dombságban. A középkorban Egerszeg falva állt itt, amely azonban a török időkben nyomtalanul elpusztult. Az 1800-as években az itt lakók száma 20 fő alatt volt, elsősorban az itteni öt vízimalmot működtető molnárok és családjaik. Minden malomhoz külön tavacska tartozott a patak felduzzasztott vizével. Az öt tó ma is az üdülőtelep látványossága, habár malmok nélkül. Domonyvölgy felvirágzását a nyaralóházak megépülése hozta el, amelyek tulajdonosai gyakran végleg kiköltöztek ebbe a gyönyörű természeti környezetbe. A helységnek így ma már 270 állandó lakosa van.

Legfőbb helyi nevezetesség a Lázár Lovaspark, ahol a következő órákat eltöltjük. Megérkezésünkkor a lovaspark hangulatos csárdájának teraszán pogácsával, itókával fogadnak, majd a mosdószünet után a közeli bemutatópályához sétálunk és naptól védett lelátópadjainkon helyet foglalva végignézzük a kb. 40 perces látványos lovasbemutatót. A magyar, angol és német nyelven kommentált műsorban látható négyesfogat hajtása, lovasíjász harci jelenet, alföldi csikósbemutató, ügyességi feladatok, pl. ostorpattogtatás és üvegleverés karikás ostorral a vendégek bevonásával, szürkemarhák négyesfogata, mókás szamáridomítás, női díjlovaglás Erzsébet királyné stílusában és öltözetében, végül a híres magyar pusztaötös, amikor is a csikós öt vágtázó lovat irányít a hátukon állva. Nemcsak a műsor izgalmas, de a bemutatótér mögötti túlsó domboldalon eközben elénk táruló táj is lenyűgöző, a szabadon legelésző ménes látványával. A lovasbemutatóra rendszerint délben kerül sor. Ezután ebéd és a lovaspark délutáni programja vár bennünket:

>> Lázár Lovaspark délutáni program fotógalériával

A Lázár lovaspark megismerése után tovább indulunk. Domonyvölgytől 10 perces út Gödöllő, ahol utolsó sétánk helyszíne a királyi kastély parkja. A szépen helyreállított angolparkban évszázados fákban, nagy kiterjedésű gyepszőnyegben, sokféle virágban gyönyörködhetünk. Kellemes fél órás séta keretében elsétálhatunk a park közepén álló királydombi pavilonig és vissza. Természetesen a híres kastélymúzeumot is meglátogatjuk. Útba ejthetjük az ajándéküzletet és kávézót is, amelyet az egyik oldalszárny földszinti termeiben alakítottak ki, megtartva a 19. századi hangulatot, sőt a lovarda felé néző kiülős kerti lugast is helyreállítva. Mivel esteledik, programunk a végéhez ért. Utunk végén kellemesen elfáradva kb. egy órás autózással érkezünk vissza Budapestre.

A gödöllői Királyi Kastélyról bővebben lásd 1. útvonalunkon: Történelmi barangolás – Gödöllő >>

<< Farmos

Tartalomjegyzék

Tanulmány kezdőoldal

Bevezetés
Az Alföldtől a dombvidékig

Történelmi barangolás
1. nap:
Kecskemét, a “hírös város”
Lajosmizse
Ócsa
Dabas
Inárcs
2. nap:
Tápiószele
Tápiószentmárton
Gödöllő

Természetismereti és magyar lovaskultúra barangolás
1. nap:
Dabas
Felsőlajos és Táborfalva
2. nap:
Tápiószentmárton és Tápiószele
3. nap:
Farmos
Domonyvölgy és Gödöllő
  Lázár Lovaspark

GALÉRIA – megtekintéséhez kattints a képekre: