Felsőlajos és Táborfalva

Új Tanyacsárda lovasközpont

Természet és lovaskultúra barangolás 1. nap

Lovak és én Felsőlajoson

Dabast elhagyva a régi 5-ös úton három községen keresztül kb. 20 perces menetidővel jutunk el Felsőlajosig, ahol tavasztól őszig az Új Tanyacsárdában finom magyaros ebédet kaphatunk. Alternatívaként, pl. a holtszezonban, a szomszédos lajosmizsei Öreg Tanyacsárdában is ugyanolyan színvonalasan étkezhetünk.

Lajosmizséről és a csárdájáról részletesebben lásd 1. útvonalunkon: Történelmi barangolás – Lajosmizse >>

Felsőlajos alig 900 fős kisközség, amely csak 1990-ben vált külön Lajosmizsétől. A település legszélén az útról letérve érhető el az Új Tanyacsárda vendégfogadó és lovasközpont. A létesítmény a homokhátság jellegzetes táján található, ahol a történelmi Kiskunság vidéke kezdődik. Gémeskutat és legelésző lovakat, szürkemarhákat látni mindenfelé. 25 évvel ezelőtt idősb Terenyi István alapította ezt az 50 hektáros mintagazdaságot, amely a vezetése alatt nagy vendégforgalmat és népszerűséget ért el. A ménes 110 lóból, fajtájuk szerint főleg lipicaiakból, kisebb részben magyar félvérekből áll. Évente átlagosan 15 csikó születik, amelyeket részben maguknak nevelnek, részben fogat- és hátaslovakként értékesítenek. A lipicaiakból főleg fogatlovak lesznek, amelyek a magyar kettes- és négyesfogatokat erősítik. Magyar félvér lovaik mind hátaslónak, mind fogatlónak kiválóak. A csikók felnevelése ménestartásban történik. Napi 4-5 kilométert mozgatják őket a homokos terepen. Vevőkörükből pozitív visszajelzéseket kapnak lovaik jó tulajdonságairól, állóképességéről. A központ szolgáltatásai között szerepel lovasoktatás, tereplovaglás, lovasbemutatók, lovaskocsikázás kint a pusztán. A fedett tribünről több százan nézhetik végig a lovasbemutatók programját. Különlegesség a szürkemarhák kihajtása (lásd a mellékelt képeken). A lovastelep területén a vendégek szabadon látogathatják a lóistállókat, és megismerkedhetnek az őshonos magyar háziállatokkal, láthatnak rackajuhot, szamarat, a baromfiudvaron pulykát, kacsát, gyöngytyúkot. A csárda és rendezvényközpont épülete tágas és modern, de hagyományos tárgyakkal és bútorokkal berendezve, mellette korszerű panzió és autóskemping. Megrendelésre nagylétszámú étkezéseket, szabadtéri gulyásozást, folklórműsort, cigányzenét vagy hagyományos pásztormuzsikát biztosítanak. Kirándulásunk során mindezeket a programokat most nem vesszük igénybe, de állatbemutatóval egybekötött körbevezetést kaphatunk az istállók és kifutók területén.

A lovastelep megtekintése után a délután hátralevő részében két különböző program közül választhatunk fakultatív alapon. A gyermekes családok tetszését valószínűleg a felsőlajosi állatkerti program fogja elnyerni, míg a lovas hagyományok iránt érdeklődő felnőtteknek a táborfalvi Gyökereink Emlékudvar kocsimúzeumát ajánljuk:

>> Felsőlajosi magánállatkert fotógalériával

>> Táborfalvai Gyökereink Emlékudvar fotógalériával

Fakultatívan választott délutáni programunk után tápiószentmártoni szálláshelyünk felé indulunk, amely kb. másfél órás utazás Nagykőrösön és Cegléden keresztül. Ceglédig még a Homokhátság táján járunk, ahol a tanyacsoportok és homoki növényvilág látványa a délután látott kiskunsági vidékre emlékeztet. Cegléd után hamarosan elhagyjuk a homokhátságot, és patakokkal szabdalt vizenyős alföldi tájra, a Tápió-vidékre érkezünk. Szállásunk és a vacsora Tápiószentmártonban, a Kincsem Lovaspark vendégfogadó központjában lesz.

Következik Tápiószentmárton és Tápiószele >>

<< Dabas zarándokút

GALÉRIA – megtekintéséhez kattints a képekre: