Kecskemét, a „hírös város”

Városnézés és múzeumlátogatás

Történelmi barangolás 1. nap

Cifrapalota

Budapestről indulva délelőtti úti célunk Kecskemét, a fővárostól 87 kilométerre, mintegy 1 órás autóútra az M5-ös autópályán. 60 km megtétele után elhagyjuk Pest megyét és Bács-Kiskun megye területére érkezünk. Érdekesség, hogy e megye csak 1950 óta létezik, középkori eredetű közigazgatásunk szerint valaha Kecskemét és vidéke is a történelmi Pest vármegye részét alkották. Kecskemét Magyarország közepéhez legközelebb eső nagyvárosunk, Bács-Kiskun megye székhelye, a Kiskunság fővárosa. 110.000 fős lakosságával a Duna-Tisza köze legnépesebb települése.

>> Kecskemét történelme pár érdekességgel

Érdekességek a modern városról:

A két világháború között Magyarország teljes gyümölcsexportból származó bevételének a fele jutott Kecskemétre! Ekkor vált a város védjegyévé a kecskeméti „fütyülős” barackpálinka a jellegzetes hosszú nyakú üvegben (a régi dugós üveg kibontásakor ugyanis fütyülő hang hallatszott). Kecskemét ma is élelmiszergyártási központ (pl. Univer és Fornetti), a 2012-ben ide települő Mercedes gyár révén pedig újabban jelentős autógyártó ipara is létrejött. A város közlekedésében a 20. században a vasút, 1996 óta pedig az M5-ös autópálya megépítése volt meghatározó. A fejlődésnek és a növekvő számú munkahelynek köszönhetően az egyetlen alföldi nagyvárosunk, amelynek a rendszerváltás óta folyamatosan nőtt a lakossága, 1990 óta mintegy 10 ezer fővel. Mivel iskolavárosról beszélünk, a számos gimnázium és egyetemi kar, valamint a Kodály Intézet kollégiumaiban élő diákság is a város életét színesíti. A helybeliek hangulatos sétálóhelyeként a főtér és a belváros manapság egyre látványosabban megszépül.

Miután leparkoltunk a Katona József téri autó- és buszparkolóban, egy rövid felfrissüléssel kezdhetünk a tér egyik kávézójában, majd elindulunk városnéző sétánkra:

>> Városnézés fotógalériával

>> Múzeumlátogatás: Bozsó Gyűjtemény fotógalériával

Kecskeméten sok más érdekes látnivaló is található, amelyeket most nem ejtünk útba. Ide tartozik a Cifrapalota régészeti (avarkori) és modern képzőművészeti kiállítása és persze maga az épület belseje, a fotográfiai múzeum, hangszermúzeum, játékmúzeum, pálinkamanufaktúra múzeum, a Kiskunsági Nemzeti Park látogatóközpontja (Természet Háza), a kecskeméti vadaspark és a városi arborétum.

Következik Lajosmizse >>

<< Vissza a Bevezetéshez

GALÉRIA – megtekintéséhez kattints a képekre: