Gyuri bácsi háza

Zsidó emlékhely és más látnivalók

Történelmi barangolás 1. nap

Világító nevek a falon

Pest megye alföldi falvai között itt alakult ki a legnépesebb zsidó közösség. A 19. században Dabason és Gyónon együttvéve kb. 500 fős zsidóság élt, akik főleg kereskedőként és kisiparosként, néhányan ügyvédként, orvosként dolgoztak. 1851-ben Gyónon, majd Dabason is zsinagógát építettek, valamint saját iskolát működtettek. A 2. világháború alatt Dabason működött a munkaszolgálatosok egyik fő kiképzőtábora, ahol több ezer fővárosi és környékbeli zsidó férfit dolgoztattak, mielőtt a frontra küldték őket. 1944 végén a teljes dabasi zsidóságot Auschwitzba hurcolták, akik közül szinte senki sem tért vissza. Zsinagógáikat lebontották, és az eltűntek emlékét sajnos a legutóbbi időkig csend övezte. 2014-ben azonban Dabas városa – vidéki viszonylatban páratlan kezdeményezésként – Holokauszt Emlékpontot nyitott. Ehhez a Fő út egyik menthető állapotú házát választották, amelyben a háború előtt a Bragyova család kisboltja és szódagyártó üzeme működött. A családból egyetlen fiú, Gyuri élte túl a haláltábort, akit hazatértekor csak a kutyája ismert fel. A fiú egy éven keresztül várta haza családtagjait a dabasi vasútállomáson, mindhiába. Ezek után Izraelbe vándorolt, de magyar anyanyelvét mindig tisztán megőrizte. 2014-ben Dabas polgármestere meglátogatta Izraelben, és díszpolgári címet adományozott neki. Gyuri bácsi egy év múlva hunyt el. 2017-ben szobrot állítottak neki itt, a volt szülőháza előtt. (Padon ül kutyával, egy izraeli időskori fotójáról mintázva.) Az emlékház kiállításán négy teremben kapunk képet a helyi zsidó családok háború előtti életéről, korabeli iratok, képek, a mesterségeikhez használt eszközök, illetve a vallási szertartásaikon használt imakönyvek és tárgyak segítségével. A középső teremben csak fekete alapon fénylő nevek sokaságát látjuk, a Dabasról és a környező falvakból elhurcolt lakosok neveit.

Egyéb történelmi látnivalók (az autóból mutatva):
– Bár a 20. században jó részük elpusztult, a rendszerváltás óta elindult a még menthető egykori kúriaépületek felújítása, így ma már újra meghatározza a dabasi városképet 19 darab fennmaradt nemesi kúriája. A legnagyobb méretű gyóni Halász-kúria ma művelődési ház. Benne utolsó tulajdonosa, Halász Mihály emlékkiállítása látogatható eredeti bútorokkal és vadásztrófeákkal. Innen nem messze található az evangélikus templom parókiáján berendezett Gyóni Géza emlékszoba, illetve a közeli parkban a költő szobra.
– A települést autóval elhagyva még egy különös látnivaló mellett haladunk el. Az 5-ös főút városközponti leágazásánál a középkori „Ős-Dabas” régészeti lelőhelyét ugyan ma modern bevásárlóközpontok foglalják el, de az egykori templom nyomát 2018 óta egy 10 méter magas, bronzból készült óriási Jézus-szobor jelöli.

<< Dabas-sári szlovák udvar

<< Vissza Dabashoz

GALÉRIA – megtekintéséhez kattints a képekre: